Hang-, Kiss- and Smokespot

Dré Wapenaar 2002

Photography: Robbert R. Roos

Permanent Pavilion.
Courtyard
Bouwens van der Boije College, Panningen, The Netherlands.

Initiated by:
Kunst en Bedrijf bv,
Amsterdam, the Netherlands.
www.kunstenbedrijf.nl

Engineer:
Technisch Buro De Heer
www.tbdeheer.nl

Steel frame:
Verbakel Schiedam

Polyester coverings:
Polycell Panningen

HANG-, KISS- AND SMOKESPOT
HANG-, ZOEN- EN ROOKPLEK

Dré Wapenaar in his speech at the International Design Conference,Aspen Colorado, june 2001:

“And, for a high school in the south of the Netherlands I recently designed a HANG, KISS and SMOKE SPOT, a place in their garden where they can do those kind of activities. They can lean against twisted stainless steel curves, like the kind I made for the COFFEESTAND, partly covered and protected by colored circles of transparent polyester. You find yourself leaning or standing under all kind of colors. There are possibilities to lean on all sides of the twist. 60 to 70 people will fit in the tent. At one point, the twist gets so tight that only 2 people can squeeze in and make out.
I see a high school student as an individual person learning to deal with others, dealing with the sometimes conflicting issues of private and public matters.”

Dré Wapenaar op de flyer bij de opening van de Hang,Zoen en Rookplek op het Bouwens van der Boijecollege, Panningen, 7 januari 2002:

“Het BBC, en daarmee ook hun tuin, is voor de leerlingen een openbare ruimte, een middelbare school waar een persoon bezig is op te groeien, zich te plaatsen als individu binnen de groep, als onafhankelijk persoon met een eigen, gefundeerde mening, en als sociaal figuur in de groep.
De HANGPLEK die ik voor de school heb ontworpen, is een weerslag van deze gedachte. Er zijn mogelijkheden om alleen aan te leunen, met z’n tweeën, of in groepen. Op verschillende manieren zijn de losse cirkels bij elkaar gevoegd tot een PLEK, een indeling in gemeenschappelijke en privé ruimtes en vormen daarmee een beeld als een maatschappij in het klein.”

Op de site van Kunst en Berdrijf lezen we erover:

"Bij de als een echt studiehuis ontworpen nieuwbouw voor het Bouwens van der Boijecollege in Panningen was ruimte voor een kunstwerk dat inspeelt op de maatschappelijke vernieuwingen van deze tijd. De opdracht ging naar de Rotterdamse kunstenaar Dré Wapenaar (1961) die objecten maakt waarin de menselijke ontmoeting en beleving centraal staan. Wapenaar liet zich inspireren door de fase van ontwikkeling waarin middelbare scholieren zich bevinden. Zij zijn bezig zich te plaatsen als individu binnen de groep, als onafhankelijk persoon met een eigen mening en als sociaal figuur in de groep. Hij besloot een Hang Zoen & Rook Plek te maken, die de scholieren uitnodigt in grotere of kleinere groepjes, of slechts met z’n tweeën, bij elkaar te zijn. Een slingerende lijn van dubbele roestvrijstalen buizen definieert vijf cirkelvormige plekken en nodigt uit tot leunen of zitten. Daarboven zweven afgeplatte koepels van gekleurd transparant polyester; zij bieden beschutting en geven sfeer. Op de grond is met rode klinkers een patroon van in elkaar overlopende cirkels gelegd. Hierdoor wordt de kringvorm, die symbool staat voor harmonie en toenadering, nog eens benadrukt.
Wapenaar ontwikkelt ruimtelijke vormen die kunnen dienen als plek voor allerlei menselijke handelingen, belevingen en situaties. De tentvormen komen voort uit hun specifieke functie en zijn tevens autonome objecten. Hij maakte onder meer Boomtenten (1998) waarin een gezin kan overnachten, maar ook een rouwtent (Dodenbivak, 2002), een Baartent (2003), en het Viervleugelpaviljoen (2004) dat is ontworpen om de muziek van Simeon ten Holt ten gehore te brengen. Het publiek bevindt zich temidden van vier concertvleugels, die elk in een van de vier hoeken van de tent zijn opgesteld. (MW)"

Webdesign:
Studio GloriusVandeVen